Restorative Yoga

Restorative Yoga is een rustige op heling gerichte vorm van yoga.

Restorative Yoga brengt je in diepe helende ontspanning. Het kalmeert het zenuwstelsel en heelt de negatieve gevolgen van stress in lichaam en geest.

De overwegend zittende en liggende houdingen worden langer aangehouden (5 – 10 min of langer) terwijl het lichaam maximaal wordt ondersteund met kussens, dekens, bolsters en/of blokken.

Dit creëert het effect van gewichtloosheid, brengt de zintuigen tot rust, vertraagt de ademhaling en laat je diep(er) in jezelf zinken. In een ontspanning die veel dieper is dan je doorgaans kent of denkt dat mogelijk is.

Yin & Restorative Yoga

Restorative Yoga is een vorm van Yin Yoga, maar heeft een andere toepassing.

Beide vormen hebben met elkaar gemeen, dat ze meer passief zijn en op ontspanning en heling gericht. De poses langere tijd worden aangehouden en het je dieper in je lichaam brengt.

Het verschil tussen beide vormen is:

  • Bij Yin Yoga zoek je juist de grens van je comfort zone op en blijft je bewust daar in de rek en/of druk. Wat zelfs licht oncomfortabel kan zijn. Een net nog iets actievere vorm van ontspanning zou je kunnen zeggen.
  • Bij Restorative Yoga gebruik je juist overal zodanige ondersteuning dat er geen of minimale rek of druk ontstaat en je door die maximale ondersteuning in de ervaring van gewichtsloosheid en echt gedragen zijn komt.

Beide vormen hebben hun specifieke waarde apart, maar zijn ook heel goed met elkaar te combineren.

Workshops

Nieuw! Yin Restorative Yoga Workshops: Gezond & in balans met de seizoenen

Elk seizoen in het jaar is verbonden met een element en een daarbij behorend meridiaan/organen paar. In deze workshops gaan we daar dieper op in en leer je hoe je jezelf gezond en in balans kan houden met bij deze energie passend yin en restorative yoga houdingen, adem, meditatie en zelf-onderzoek.

Zaterdag 14 september a.s. van 14.00 – 17.00:

Milt/maag – Centrum & Balans – Aarde – Nazomer

 Milt en Maag meridianen en organen gaan over voeding, vertering, verwerking en distributie, zowel fysiek als energetisch. Ze zijn verantwoordelijk voor alle ritmes en cycli in ons lichaam en onze energie. En wanner ze in balans zijn geven ze een gevoel van verbonden, gegrond en thuis zijn in onszelf en in ons leven. Met een kalme geest, geconcentreerd en gefocust, met onderscheidingsvermogen en in staat om te ontvangen wat ons voedt en ondersteunt.

Ze zijn gerelateerd aan het seizoen Nazomer (en overgangsperioden tussen de seizoenen) en het element Aarde.

 In de workshop gaan we dieper in op de specifieke onderwerpen van het meridiaan/orgaan paar, het bijbehorende seizoen en element (vanuit de theorie van de 5 elementen in TCM). En hoe je dit zelf praktisch kan gebruiken om gezond en in balans te blijven en jezelf te voeden en te ondersteunen. Op alle niveaus: fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel.

We gaan verdiepen in een wat langere serie Yin houdingen, samen met adem, visualisatie, meditatie en zelf onderzoek met betrekking tot de specifieke onderwerpen. Op deze manier kan je er zelf onderzoeken en ervaren hoe het allemaal met elkaar samenhangt en wat het met je doet. Met een of meer Restorative houdingen aan het eind kom je in een hele diepe helende ontspanning, die je de mogelijkheid geeft om los te laten en je over te geven. En je innerlijke intelligentie alles te laten balanceren en integreren.

Elke workshop vormt een afgerond geheel en kan apart gevolgd worden.

9 november: Longen/Dikke Darm – Ruimte & Loslaten – Element Metaal – Seizoen Herfst

18 januari: Nieren/Blaas – Vertrouwen – Element Water – Seizoen Winter

21 maart: Lever/Galblaas – Energiestroom – Element Hout – Seizoen Voorjaar

Kijk voor meer informatie en aanmelding bij Agenda

Wil je Yin en/of Restorative Yoga voor jou op maat gebruiken? Maak dan een afspraak voor coaching met yoga privé les. Of een traject i.c.m. Reconnective Healing.