Yoga en hormoonbalans

hormoon-balans-yoga

Met Yoga bewust omgaan met het vrouwelijke hormoonsysteem ondersteunt je om tijdens hormonale veranderingen gezond en in balans te blijven.

Regelmatig beoefenen van Yoga en in het bijzonder Yin Yoga werkt al door op balans in het hormoon systeem. Maar er zijn speciale houdingen uit yin yoga, hormoon yoga en chakra yoga, aangevuld met adem-, meditatie- en ontspannings- oefeningen, die specifiek gericht zijn op het bevorderen van de energiestroom en balans in de hormoonklieren.

Meer specifieke informatie en praktische handvatten om in jouw persoonlijke situatie en yoga beoefening in te passen geef ik in de vorm van Privé-lessen. Eventueel in combinatie met een of meer Reconnective Healings.

Yoga bij alle fasen van de vrouwelijke cyclus

CYCLUS ALGEMEEN

De waardevolle inzichten die ik zelf vanuit yoga over dit onderwerp heb opgedaan deel ik graag met andere vrouwen.

Alle vrouwen hebben hormonen en we hebben allemaal op onze eigen manier ervaring met hoe makkelijk de balans daar in verstoord kan raken. Door b.v. voeding, emoties, gedachten en m.n. stress. Maar ook door verontreinigende stoffen in ons milieu, cosmetica en medicijnen, de zgn. Xeno-oestrogenen.

Iedere vrouw is uniek en gaat ook op haar eigen wijze door dit overgangs proces heen. Daarom geen “one size fits all” benadering (wat zelfs averechts kan werken!). Maar een benadering die je bewust maakt van wat er in jouw lichaam en energie omgaat en wat daarin specifiek voor jou de juiste balans is.

Welke yoga houdingen, adem en meditatie oefeningen voor jouw persoonlijke situatie het meest effectief zijn (en welke je misschien beter kan vermijden) om jouw hormoonbalans te herstellen en/of te behouden.

En je hoeft niet persé klachten te hebben! Op tijd hier het e.e.a. van af weten en in je dagelijkse leven en/of yoga beoefening integreren maakt het alleen nog maar makkelijker om met hormoon veranderingen tijdens jouw vrouwelijke cyclus en daarna om te gaan.

100% natuurlijk, veilig, ondersteunend en vooral ook heel inspirerend en leuk!

OVERGANG & MENOPAUZE

En dan is er ook nog een andere natuurlijke oorzaak van verstoring van hormoonbalans.

Al zo’n 5 tot 10 jaar voor de menopauze (het moment waarop de menstruatie is gestopt) krijgen vrouwen al te maken met hormoon veranderingen ter voorbereiding hierop. Gemiddeld al zo van je 42-47e.

Dit wordt de periode van de Overgang of Peri-Menopauze genoemd. Er kunnen zich dan in meer of mindere mate verschijnselen voordoen als heviger PMS klachten, onregelmatige cyclus, verandering in libido, slechter slapen, hoofdpijn, moeheid, onrust, hitte vlagen of opvliegers, futloosheid, somberheid of een niet verklaarbaar vaag gevoel van malaise.

En wanneer je daarna door de “portal” van de menopauze gaat wordt je opnieuw geboren in jezelf. Deze “portal” is compromisloos, alles wat niet meer bij je past kan daar niet doorheen! Confronterend, diepgaand, maar zeer verrijkend en bevrijdend.

Yoga gericht op hormoonbalans werkt preventief en regulerend en geeft een goede basis voor een positieve en inspirerende beleving van overgang & menopauze.

In mijn benadering combineer ik m.n. Yin Yoga en Reconnective Healing, aangevuld met opgedane kennis en ervaring uit de TAO (o.a. Jade Egg Mastery Program van Saida Desilets) en Ayurveda.

Overgang & Menopauze als inspiratie en initiatie

Vanuit Yoga ervaar en benader ik Overgang & Menopauze als een volkomen natuurlijk proces. Een belangrijke levensfase die vraagt om overgave aan de “roep van de ziel”: op een nieuwe manier gaan staan in jouw innerlijke schoonheid, kracht en wijsheid.

De overgang is geen “ziekte” en zeker geen probleem of iets wat niet genoemd mag worden. De tijd van het taboe hier op zijn we inmiddels wel ruimschoots voorbij. De nieuwe generatie vrouwen in deze boeiende levensfase staat volop in het leven en komt alleen nog maar meer tot bloei.

En ja, door verschuivingen in de hormonen rond de Overgang & Menopauze moet het hele systeem van een vrouw, telkens weer, een nieuw evenwicht vinden. Niet alleen fysiek, maar ook emotioneel, mentaal, geestelijk en spiritueel. En dat is nu juist de interessante uitdaging die er in besloten ligt.

De natuurlijke mogelijkheid van een “initiatie” in een hele nieuwe manier van zijn.

Ook Reconnective Healing is in deze periode zeker aan te raden. Dit herstelt immers de balans op alle niveaus en verbindt je met je innerlijke kracht, wijsheid en leiding van je ziel.

Wil je graag persoonlijke begeleiding bij jouw proces en hormoon balans in de overgang en menopauze maak dan een afspraak voor coaching met yoga privé les en/of Reconnective Healing.