Wat is Yin Yoga

Yin Yoga met Maneesha bij Saktiisha Yoga CentreIn Yin Yoga komen Yoga, Meditatie en de Leer van de meridianen bij elkaar. Bij Yin Yoga ligt de nadruk meer op zittende en liggende houdingen, die voor langere tijd worden aangehouden.

Veel van de Yin yoga houdingen werken met name op het gebied van bekken, heupen, heiligbeen en de onderrug. Doorstroming en flexibiliteit in deze gebieden versterkt de levenskracht in de basis van het lichaam.

Yin en Yang zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

In de Lessen & Workshops wordt dan ook altijd aandacht besteedt aan de balans tussen beiden.

Meer over mijn visie op yoga vindt je hier

De effecten van Yin yoga

Naast de algemene effecten die al op de pagina Yoga zijn aangegeven werkt Yin yoga nog meer specifiek op

  • Gezonde energiestroom in meridianen en organen
  • Zachtheid en flexibiliteit van bindweefsel
  • Vochtig en soepel houden van gewrichten
  • Meditatief gewaarzijn in het moment (mindfulness)
  • Vrij maken van vastgehouden blokkades

Yin en Yang in yoga

Yin en Yang zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en vullen elkaar aan..

Yang: dynamisch, gericht op kracht en uithoudingsvermogen van spieren.Yin: statisch, gericht op zachtheid van dieper in het lichaam gelegen bindweefsel en soepelheid van gewrichten. Yoga is altijd een combinatie van beiden, alleen kan het accent verschillen.

Waarom Yin Yoga

Yin yoga herstelt de balans

Onze westerse maatschappij en stijl van leven heeft een hoog Yang gehalte (ratio, presteren, deadlines, multi-tasken, veel en snel).

En ook onze westerse yoga beoefening is over het algemeen meer Yang gericht (op fysieke prestaties en perfectie). Dit geeft een disbalans, die in het ergste geval kan leiden tot allerlei door chronische stress veroorzaakte klachten, zoals hoofdpijn, slecht slapen, nervositeit, overgewicht, burn-out en overgangs klachten.

  • Een onmisbare en waardevolle aanvulling op een meer Yang gerichte levensstijl en/of yoga beoefening.
  • Een goede training in mindfulness (aandachtig gewaarzijn)
  • Een stevige basis om beter met de stress van het dagelijkse leven om te gaan
  • Een natuurlijke gronding in de bekkenbodem (ook voor mannen!)
  • Voor vrouwen een “thuiskomen” in een vorm van yoga die past bij de vrouwelijk natuur en ook op een natuurlijke manier hormonen balanceert. Voor meer informatie hierover klik hier.

Wil je persoonlijke begeleiding om Yin yoga te gebruiken voor jouw gezondheid en welzijn? Maak dan een afspraak voor privé les.

Lessen & workshops

Wekelijkse lessen

Dinsdag 19.00 – 20.15 : Yin Yang

Donderdag 18.00 – 19.17 : Yin

Vrijdag 09.30 – 10.45 : Hatha Flow & Yin

Vrijdag 11.15 – 12.30 : Yin & Restorative

Op locatie bij Saktiisha Yoga Centre, Javastraat 12 in Den Haag. Informatie en aanmelden rechtstreeks via Saktiisha.

Nieuw! Yin & Hormoonbalans workshop

Yin Yoga ondersteunt sowieso al een diepere ontspanning en balans in het hele lichaam-geest en hormoon systeem. Maar Yin Yoga kan nog specifieker gebruikt worden. Er zijn bepaalde Yin houdingen die doorwerken op de geslachts organen en het vrouwelijke hormonale systeem.

In deze workshop krijg je meer achtergrond informatie over hoe dit vrouwelijke hormonale systeem werkt en hoe deze specifieke Yin houdingen daar aan gerelateerd zijn. Hoe je deze houdingen kan combineren met specifieke manieren van adem, visualisatie en meditatie om je energie te sturen. Op welke wijze het meer innerlijke Yin of Yang energie stimuleert en hoe je dat kan gebruiken om de voor jou juiste balans in jouw situatie te creëren.

Los van een klein beetje theorie ligt de nadruk op het zelf ervaren in de praktijk. Waarbij er ook genoeg ruimte is om je ervaring te delen en voor vragen en antwoorden.

Deze workshop is voor alle vrouwen die meer over dit onderwerp willen weten. Van elke leeftijd, nog in of al uit je menstruatie cyclus, beginnend of gevorderd in (yin) yoga. Je bent van harte welkom.

Datum: 27 mei van 14.00 – 16.30 ; wordt herhaald op 15 september van 14.00 16.30.

Locatie: Saktiisha Yoga Centre. Kijk voor meer informatie en aanmelding bij Agenda

Zie voor verdere mogelijkheden bij Lessen & Workshops

xx